Minister Hoekstra: verbod op negatieve spaarrente mogelijk later

Geplaatst op 12 december 2019

Geen verbod negatieve spaarrente
Er komt nu geen verbod op het rekenen van negatieve rente aan spaarders. Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën is dat op dit moment niet nodig, maar mogelijk in de toekomst wel.

Wie spaargeld heeft, krijgt daar nauwelijks rente meer over. Veel mensen maken zich zorgen dat ze straks zelfs moeten betalen om hun spaargeld op de bank te laten staan. Maar een verbod op negatieve rente – waar de Tweede Kamer om had gevraagd – gaat de minister te ver.

Als spaarders niet meer voldoende mogelijkheden hebben om naar een bank te gaan die geen negatieve rente rekent, volgen er eventueel wel stappen.
Dat meldt minister Wopke Hoekstra (Financiën) na overleg met de banken en een vergelijking met andere landen. Een verbod nu zou, “gegeven de uitingen van banken” en de nadelen van zo’n drastische stap, onevenredig zijn.
Hoekstra benadrukt dat hij een negatieve rente voor gewone spaarders (tot € 100.000,-) zeer ongewenst vindt. Zulke spaarders moeten voldoende mogelijkheden houden om te bankieren bij een bank die geen negatieve rente rekent. Mochten die mogelijkheden in de toekomst aanzienlijk worden beperkt, dan gaat de bewindsman bekijken of maatregelen nodig zijn.