Privacy en corona

Geplaatst op 15 oktober 2020

Privacy en corona
Het aantal coronabesmettingen stijgt, de maatregelen worden steeds verder aangescherpt. Voorlopig is het einde nog niet in zicht. Maar hoe zit het eigenlijk met de privacy van een medewerker die corona heeft? Mag je hier als werkgever naar vragen? En mag je het antwoord delen met andere collega’s? Je leest het hieronder.

Mag je aan medewerkers vragen of zij positief getest zijn op corona?

Het formele antwoord is dat je dat niet mag vragen. De werknemer hoeft dan ook geen antwoord te geven, want het valt onder het recht van privacy. Maar onder de huidige omstandigheden is het een normale vraag als daar aanleiding voor is. Als werkgever heb je immers ook de wettelijke plicht – op basis van Arbowetgeving en de maatschappelijke verantwoordelijkheid – om ervoor te zorgen dat personeelsleden en anderen binnen de onderneming veilig en gezond blijven. Het gebeurt op dit momenteel veel, en daar zal in deze situatie begrip voor zijn. De kans is ook groot dat de werknemer het spontaan aan de werkgever verteld, omdat het zo’n bijzondere situatie is. Maar let op: hoewel het om een buitengewone situatie gaat, is het ook bij de bestrijding van het coronavirus niet toegestaan om gegevens over de aard en oorzaak van de ziekte van werknemers te registreren.

Mag ik werknemers laten weten dat een van de collega’s besmet is?

Een werkgever mag niet aan andere werknemers laten weten dat een bepaalde werknemer besmet is met het coronavirus. Je mag wel in het algemeen bekendmaken dat een werknemer het virus heeft. Zorg dan dat de berichtgeving niet herleidbaar is tot een bepaalde werknemer. De werknemer mag wel zelf aan collega’s vertellen dat hij of zij het virus heeft, maar als werkgever mag je dit niet vastleggen of delen.

Mag je mensen temperaturen voordat ze het pand binnengaan?

Strikt genomen volgens privacyregels mag dit niet. Het is niet de bedoeling om mensen te temperaturen. Je kunt mensen wel vragen of zij zichzelf willen temperaturen voordat ze naar het werk komen en thuis te blijven als ze verhoging hebben of zich niet goed voelen.