Thuiswerken… Wie betaalt de kosten?

Geplaatst op 29 oktober 2020

Thuiswerkvergoeding
Vanwege de coronacrisis werken veel mensen vanuit huis. Hoe zit het eigenlijk met de kosten die daarbij komen kijken, wie betaalt die?

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (het Nibud) kost thuiswerken ongeveer € 2,- per dag. Als je als werknemer maanden vanuit huis werkt, kunnen de kosten dus oplopen tot een paar honderd euro. Denk hierbij aan het gebruik van koffie en toilet, energie en afschrijving op het meubilair.

Belastingvrij vergoeden

Als werkgever mag je deze kosten belastingvrij vergoeden. Dat kan sowieso als er een zelfstandige werkkamer is met eigen sanitair en een eigen ingang en de werknemer bovendien huur betaalt voor het gebruik van de werkkamer. Aan deze voorwaarden zal meestal niet voldaan zijn. Toch kun je dan de kosten belastingvrij vergoeden, namelijk via de werkkostenregeling.

Vergoedingen en verstrekkingen zijn belastingvrij voor zover ze binnen de zogenaamde vrije ruimte vallen. De werkkostenregeling kent dit jaar een extra grote ‘vrije ruimte’ vanwege corona. Deze bedraagt 3% van de loonsom tot € 400.000,- en 1,2% over het meerdere. Ben je in 2020 meer kwijt aan vergoedingen en verstrekkingen, dan betaal je als werkgever 80% belasting over het meerdere.

Naast de extra vrije ruimte heb je als werkgever dit jaar wellicht ook minder personeelskosten vanwege corona. Denk hierbij aan bijvoorbeeld minder energie- en waterverbruik in het kantoor vanwege het vele thuiswerken en het jaarlijkse personeelsuitje dat vanwege corona niet door gaat.

Overleg met elkaar

Het Nibud raadt werkgevers en werknemers aan met elkaar te overleggen over de kosten van thuiswerken voor zover dit niet al gebeurd is. Neem daarbij ook mee dat thuiswerken minder reiskosten oplevert, of deze al dan niet vergoed worden en of dit ook tijdens het thuiswerken zo blijft. Werkgevers mogen dit namelijk tot 1 januari 2021 onbelast blijven doen.